Deel 1: “Help! Mijn kind bijt”!

Inleiding: “Een kijkje in de keuken bij Vuurvlinders Speltherapie.”

Vaak hoor ik van ouders en andere professionals dat ze benieuwd zijn hoe het er nu precies aan toegaat in speltherapie. Wat gebeurt er? Welke doet speltherapie met een kind? Welke interventies doet de therapeut en wat levert dit op? Via deze blog krijg je om de week een kijkje in de keuken van mijn praktijk!

Om privacy redenen zijn de namen veranderd.

Deel 1: “Help! Mijn kind bijt”

Na de workshop “spel en persoonlijkheid” in oktober 2013 neemt een moeder aarzelend contact op. Echt grote problemen zijn er niet met haar vier-jarige zoontje Bram. Haar fantastische energieke mannetje is echter wel tamelijk impulsief en heeft een hele sterke eigen wil. Dit geeft zo nu en dan op school en thuis problemen. Bijvoorbeeld als hij een ander kind bijt…of als hij spullen van tafel gooit tijdens het eten.

Is “zwart” wel een gezonde lievelingskleur voor mijn kleuter?

Wat haar ook opvalt is dat hij vaak met zwart kleurt, dit is zijn lievelingskleur. Haar eigen associatie met deze kleur is “somber”. Als ik hierop reageer met dat zwart ook een heel duidelijke kleur is en het de meest duidelijke contrasten geeft op wit papier, reageert ze door te zeggen “misschien is het zijn manier om aan te geven dat hij meer duidelijkheid nodig heeft”.

Ik vertel haar wat speltherapie zou kunnen betekenen voor haar; we kunnen tijdens een spelobservatie bijvoorbeeld onderzoeken hoe Bram zelf kan leren omgaan met zijn impulsieve gedrag. En heeft hij inderdaad meer duidelijkheid nodig omdat hij de controle over zichzelf anders verliest?

Ze is over de streep, we plannen een intake gesprek.

Lees over twee weken deel 2: het intake gesprek

Welke drempel ervaar jij om hulp te vragen voor je kind of voor jezelf?

Wie is Arjanke?

Ik ben speltherapeut en trainer. Ik help kinderen om spelenderwijs te leren omgaan met de lastige dingen die op hun pad komen. ‘Spel’ is de taal van elk kind. In speltherapie worden kinderen spelenderwijs krachtiger. Ik help ouders om hun kind beter te begrijpen.

Meer weten over mij? http://http://www.vuurvlinders.nl/arjanke-koster.html

2 gedachten over “Deel 1: “Help! Mijn kind bijt”!

  1. Jacqueline In den Haak

    Hoi Arjanke, de drempel is voor mij dat ik de gedachte en ervaring heb, “wie weet gaat het vanzelf weer over”. Kinderen ontwikkelen zich in fasen en soms constateer je dat het alweer voorbij is. Helaas geldt dat niet voor alle gedrag. Storend gedrag kan zelfs verergeren en uit de hand lopen. Wat voor mij werkt is een termijn stellen. Na die datum nog geen verandering/verbetering betekent hulp zoeken.

  2. vuurvlinders speltherapie nijmegen Berichtauteur

    Wat een goed idee van je om er op die manier mee om te gaan! Aan de ene kant geef je jezelf ruimte; niet alles kan nu eenmaal altijd perfect gaan. Soms heb je nu eenmaal even de tijd nodig om weer in een prettig ritme te komen of om tot goed contact te komen met je kind. Opvoeden gaat nu eenmaal met ups en downs. Maar aan de andere kant gun je jezelf ook hulp binnen een bepaalde termijn als jullie er samen niet voldoende uitkomen, het is mooi dat je er vertrouwen in kunt hebben dat er hulp mogelijk is. Soms ervaren mensen een enorme drempel om hulp te vragen, bijvoorbeeld uit schaamte of schuldgevoel, maar dan blijkt als ze er eenmaal overheen zijn dat je met een paar sessies / gesprekken weer op prettige wijze verder kan met zijn allen. Dank je wel voor je reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s