“Een kijkje in de keuken bij Vuurvlinders Speltherapie.”

Vaak hoor ik van ouders en andere professionals dat ze benieuwd zijn hoe het er nu precies aan toegaat in speltherapie. Wat gebeurt er? Welke doet speltherapie met een kind? Welke interventies doet de therapeut en wat levert dit op? Via deze blog krijg je wekelijks een kijkje in de keuken van mijn praktijk!
Om privacy redenen zijn de namen veranderd.

Vorige keer heb ik geschreven over hoe moeder aarzelend een afspraak maakt voor een intake gesprek. Eerst deel 1 lezen? (“Help! Mijn kind bijt”!).

Deel 2 – “Onweersbuien en een vol koppie”

“Onweersbuien en een vol koppie”

2e contact over zoontje Bram, de intake

Moeder; “In het weekend lukte het met veel moeite om even een klein beetje bij te tanken met zijn allen; door uiteindelijk op zondagmiddag de kids uit elkaar te halen en een moeder-zoon en vader-dochter activiteit in te lassen. Maar op maandag ochtend bleek helaas dat Bram nog steeds te moe / te vol / te overprikkeld was. Zin om naar school te gaan had hij niet. En tijdens het aankleden ontstaat er al gelijk irritatie. De toon is weer gezet…..HELP”

Tijdens het intake gesprek met moeder verdiep ik mij verder in Bram. We nemen zijn levensverhaal door vanaf de zwangerschap tot nu.
Bram is heel gevoelig en slim. Hij is snel overprikkeld, ouders noemen dat een “vol” hoofd.
De belangrijkste vragen waar ouders zich mee aanmelden zijn;

  1. Geef ons handvatten om om te gaan met zijn impulsiviteit
  2. Geef ons handvatten hoe Bram zich kan ontladen op adequate en acceptabele wijze.
  3. Help Bram naar zichzelf te luisteren, het zou fijn zijn als hij zelf gaat herkennen dat het vol is in zijn hoofd en dat hij op die momenten rust opzoekt door bijvoorbeeld even alleen te gaan spelen.
  4. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Bram beter gezien wordt in de klas, door de juf, zodat hij niet meer in zijn broek plast en poept (hij was op zijn 3e in één klap zindelijk zowel overdag als ’s nachts, maar sinds de 3 maanden in groep 1 heeft hij een terugval) en hij heeft in de klas de gewoonte ontwikkeld om op zijn vingers te zuigen en op zijn nagels te bijten (Is dit regressie – zuigbehoefte, contact met zichzelf maken, verveling, frustratie, spanning?)  Hoe kan de juf momenten van ontlading, ontspanning en uitdaging creëren?

Het Vollehoofdenboek
Aan het eind vraag ik of moeder het “volle hoofdenboek” kent, een fantastisch, praktisch en toegankelijk boek voor kinderen en ouders geschreven door Linde Kraaijenhoff. Ik laat de volle hoofden thermometer zien welke door kinderen gebruikt kan worden als hulpmiddel in de communicatie met hun omgeving, waarmee ze kunnen aangeven hoe vol het in hun hoofd is. Maar zover zijn we nu nog niet. En zoals het vaak is met spel en speelse middelen, het proces (het maken van zo’n meter bijvoorbeeld) is soms belangrijker dan het hebben ervan. Of dit voor Bram een oplossing is, dat houd ik nog even open.

1e indruk
Ik heb nu een beeld van een vrolijke leergierige “uitvinder”. Een mannetje dat veel behoefte heeft aan onderzoeken, uitproberen, risico’s nemen en een rijke fantasie heeft. Moeder vertelt dat hij zich verheugd op het ridderkasteel, de ridders en draken. Ik verheug me erop om hem te leren kennen. Hoe maakt hij contact? Hoe is het voor hem om bij een vreemde mevrouw te mogen gaan spelen? Wat gaat Bram laten zien in zijn spel? Hoe speelt hij?

Heb je interesse in hoe het verder gaat met Bram, volgende week deel 3, de 1e spelobservatie!

Reageer! Met welke vraag zou jij je kind kunnen aanmelden?

Wie is Arjanke?
Ik ben speltherapeut. Ik help kinderen om spelenderwijs te leren omgaan met lastige dingen die op hun pad komen. ‘Spel’ is de taal van elk kind. In speltherapie worden kinderen spelenderwijs krachtiger. Ik help ouders om hun kind beter te begrijpen.

Een gedachte over ““Onweersbuien en een vol koppie”

  1. katrin

    Spannend om je blog te volgen. Ik ben benieuwd naar de eerste speltherapiesessie. Ook fijn dat je een boekentip geeft, het thema is herkenbaar dus ik vind het fijn om mijn kind iets aan te kunnen reiken waarmee het aan kan geven ; nu zit mijn hoofd vol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s