Pitbull of Collie?

collie

Vaak hoor ik van ouders en andere professionals dat ze benieuwd zijn hoe het er nu precies aan toegaat in speltherapie. Wat gebeurt er? Wat doet speltherapie met een kind? Welke interventies doet de therapeut en wat levert dit op? Via deze blog krijg je om de week een kijkje in de keuken van mijn praktijk! Om privacy redenen zijn de namen veranderd.
Deel 1: Help mijn kind bijt!   Deel2:  Onweersbuien en een vol koppie!

Deel 3: Pitbull of Collie?

Er staat een vrolijke jongen van 4 jaar bij mij voor de deur met zijn moeder. Het is aan hem te zien dat hij er zin in heeft. Aangekomen in de spelkamer leg ik hem uit waarom hij mag komen spelen; ik heb begrepen dat hij soms een heel vol hoofd heeft en dat het soms moeilijk voor hem is om te stoppen. Dat het dan lijkt alsof zijn rem het dan eventjes niet meer zo goed doet; dat hij dan ruzie krijgt en bijvoorbeeld gaat bijten of knijpen of dat hij dan bijvoorbeeld tijdens het eten ineens dingen van tafel gooit. Dat we samen gaan ontdekken of speltherapie hem kan helpen.

Verzamelwoede in een overweldigende wereld

In het spel valt het op dat hij erg associatief is en inderdaad zichzelf nauwelijks begrenst, hij blijft maar doorgaan met materialen verzamelen. Ook valt het me op dat hij weinig direct contact maakt met zijn handen met bijv. het water of het zand. Hij gebruikt het schepje en wil het zand van zijn handen afvegen als er iets aankomt. Hij wiebelt af en toe alsof hij moet plassen, maar bij navraag zegt hij van niet.

Het lijkt wel alsof hij moeite heeft om contact te maken met zijn lichaam.

Hij maakt af en toe zijn ogen groot; het lijkt een soort tik; alsof de wereld veel indruk op hem maakt en hij dit allemaal in zich op moet nemen via zijn ogen, alsof alles heel erg bij hem binnenkomt, hem overweldigd.

Contact door kliederen!

Het contact is goed; Hij kijkt me een paar keer heel enthousiast aan. Bijvoorbeeld wanneer hij ontdekt dat hij met de knuffelmuis in en uit de zand- en waterbak mag. Dan lijkt hij met zijn ogen te zeggen;  “dit is fantastisch, jij begrijpt wat ik leuk vind”.

Hoe reageert Bram als ik meer structuur ga aanbrengen tijdens het spelen?

Lees over twee weken deel 4!

Wanneer hapert jou rem? En die van je kind? Reageer!

Boekentip: Kleine vulkaantjes, Jonge kinderen leren omgaan met boosheid en woede
Warwick Pudney & Éliane Whitehouse
boek kleine vulkaantjes
Wie is Arjanke?
Ik ben speltherapeut. Ik help kinderen om spelenderwijs te leren omgaan met lastige dingen die op hun pad komen. ‘Spel’ is de taal van elk kind. In speltherapie worden kinderen spelenderwijs krachtiger. Ik help ouders om hun kind beter te begrijpen.
Meer weten over mij? http://www.vuurvlinders.nl/arjanke-koster.html
Vanaf 10 maart start ik een leuke en nuttige training voor kinderen die ook snel overweldigd zijn! Zie: http://www.vuurvlinders.nl/training.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s