verrekijker

Vaak hoor ik van ouders en andere professionals dat ze benieuwd zijn hoe het er nu precies aan toegaat in speltherapie. Wat gebeurt er? Wat doet speltherapie met een kind? Welke interventies doet de speltherapeut en wat levert dit op? Via deze blog krijg je vanaf 2014 wekelijks een kijkje in de keuken van mijn praktijk!

Wat zou u graag willen weten?

Veel leesplezier!

Arjanke Koster

7 gedachten over ““Een kijkje in de keuken bij Vuurvlinders Speltherapie”

  1. vuurvlinders speltherapie nijmegen Berichtauteur

   Beste Katrin,

   Het kind kiest zelf waarmee of wat het wil gaan spelen. Dit kan van alles zijn: spelen met zand, water, klei, poppen, auto’s, verkleedkleren, kleine poppetjes en dieren, kasteel, schip, tekenen, schilderen, knutselen, gedichten maken, spelletjes doen; er is heel veel mogelijk! In de poppenhoek of met verkleedkleren speel je vaak rollenspel; het kind bepaald hoofdzakelijk zelf wat er gespeeld wordt, ik sluit me daarbij aan (tot op zekere hoogte natuurlijk). Ook met klein spelmateriaal (zoals playmobiel, kleine poppetjes en diertjes) wordt vaak een soort “rollenspel” gespeeld, dit noemen we echter in vaktermen “verbeeldend spel”. Het kind speelt verhalen uit met dit materiaal. Soms speel ik mee, soms heb ik meer een observerende rol en verwoord ik vanaf de zijlijn dingen die er in het spel gebeuren.

   Arjanke

 1. Jansje

  Goed dat je een blog gaat bijhouden en ons op die manier op de hoogte kan brengen! Wat ik graag zou willen weten is welke vormen van speltherapie en interventies je toepast bij verschillende leeftijdsgroepen.

  1. vuurvlinders speltherapie nijmegen Berichtauteur

   Beste Jansje,
   Er zij vele interventies. Welke interventies nodig zijn hangt meer af van de persoonlijkheid en de problematiek van het kind dan van de leeftijd. Ik stem me af op het kind en sluit zo goed mogelijk aan bij zijn of haar spel. Het begint met goed contact maken, het kind op zijn of haar gemak stellen. Voorbeelden van interventies tijdens het spel zijn verwoorden, samenvatten, stimuleren, grenzen stellen, uitlokken, afremmen enz.

   Arjanke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s