Spelen met vuur

Algemene inleiding

Vaak hoor ik van ouders en andere professionals dat ze benieuwd zijn hoe het er nu precies aan toegaat in speltherapie. Wat gebeurt er? Wat doet speltherapie met een kind? Welke interventies doet de therapeut en wat levert dit op? Via deze blog krijg je om de week een kijkje in de keuken van mijn praktijk!
Om privacy redenen zijn de namen veranderd.
Vorige keer heb je kunnen lezen over Vingerverf! Vies of Fijn? En over Poep en een ondeugend aapje.
Wil je mijn eerdere blogs lezen? Klik hier voor de snelkoppeling: Deel 1: Help mijn kind bijt!, Deel 2: Onweersbuien en een vol koppie!, Deel 3: Pitbull of Collie?, Deel 4: Grenzen; duidelijkheid of belemmering?, Deel 5: Stromen, Deel 6: Kiezen en Nieuwsgierig? Deel 7:Toeterende oren tussen uitgelaten kleuters , Deel 8: Een goed gesprek  Deel 9: “Een verwarmend ijsje!”  Deel 10: Wat is jouw verhaal over poep?

Mag ik proeven?

De vorige keer heeft Bram verteld dat het hem ook leuk leek om een keer een proefspelletje te doen. Dit past heel goed bij spel wat appelleert aan voelen, prima idee! Vol enthousiasme pakt hij de potjes met rozijnen, cornflakes en crusley uit het winkeltje en zet ze bij de verzameling hapjes die ik speciaal voor vandaag heb voorbereid. Met een big smile gaat hij met zijn ogen dicht en zijn mond wagenwijd open zitten, een kind vol vertrouwen. Ik help hem om te beschrijven wat hij voelt en wat hij proeft. Knapperig of zacht? Glad of ribbelig? Zout? Zuur? Zoet? Lekker of vies? enz. Als een koning op een troon geniet hij van zijn zelfbedachte spel en alle lekkere hapjes die hij mag proeven: banaan, wortel, kaas, pindachipsje enz. Spelderwijs oefent hij in het verwoorden wat hij voelt, proeft en ervaart.

Vuur

schleich

En dan…het kasteel! Vorige keer ging alleen een klein ondeugend aapje op onderzoek uit. Het contact tussen de binnen en buitenwereld van het kasteel was heel summier. Deze keer ontstaat er volop bedrijvigheid van ridders en paarden die over de loopbrug het kasteel in en uit gaan. Er is contact tussen de binnen- en buitenruimte van het kasteel. Naast het kasteel wordt een vuur klaargemaakt. Een vuur waar het lekker warm is, waar gekookt wordt en men samen eet.

Ik zie zoveel enthousiasme en blijdschap in het spel van dit kereltje.

Ouders zetten momenteel alle zeilen bij om tot een beter contact te komen en hem te begeleiden in zijn boze buien. De tips die ik hen gaf in het oudergesprek worden met twee handen opgepakt.

Is dit mooie en gezonde spel van vandaag een momentopname? Of gaat het over de hele linie alweer beter met Bram? Tijd voor een volgend contactmoment met ouders. Lees volgende keer verder!

Wat heb jij nodig om contact te kunnen maken met de wereld om je heen?

DSC00746

Wie is Arjanke?

Ik ben speltherapeut. Ik help kinderen om spelenderwijs te leren omgaan met lastige dingen die op hun pad komen. ‘Spel’ is de taal van elk kind. In speltherapie worden kinderen spelenderwijs krachtiger. Ik help ouders om hun kind beter te begrijpen.

Ook geef ik interactieve lezingen en verzorg ik workshops. Kijk voor meer informatie op: http://www.vuurvlinders.nl/workshops.html

Deze week stond er een leuk artikel in “De Wester” “Weerbaar in West”!!

 

 

Een gedachte over “Spelen met vuur

  1. Gerrie

    mooi om te lezen hoe je een kind leert dat hij onder woorden kan brengen wat hij in zijn mond voelt en dat je eten kunt voelen in de mond. Mooi opstapje naar mindfullness eten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s